maandag 8 september 2014

Uitleg over hoes


Op verzoek hier even de beschrijving van de wijze waarop ik mijn aankleedkussenhoes maak.
Ik neem een aankleedkussen, in dit geval van de Hema. Zet deze met de kopse kant op patroonpapier en teken met potlood rondom deze kant van het kussen. Op deze wijze maak je het patroon. De zijkant is aan beide kanten 8 cm hoog. Zorg dat de ronding gelijk is (het gedeelte waar het kind op ligt), dit kun je controlleren door het patroon even dubbel te leggen. De onderzijde moet goed recht zijn.
Knip dit deel 2 x uit bijvoorbeeld badstof, knip nog halve cm naad aan.
In het midden hiervan zet je onder en boven een speld (middenboven en middenonder). En op de 'hoeken' zet je ook de speld, onder en boven.

Leg het kussen voor je op tafel en meet de diepte, dit is 66 cm bij mij. Meet dan de omtrek van het kussen. Bij mij is dit 118 cm. Maar hij moet 10 cm breder zijn want onderaan komt een overlapping van 5 cm.
Knip deze lap van 128 cm. 1x uit badstof. Leg hem breeduit voor je op tafel. Zet een speld onder en boven in het midden van je lap, dit is middenboven.
Zet links en rechts 23 cm opzij ook een speld, onder en boven. Deze speld geeft het begin van de zijkant aan.
8 cm verder zet je onder en boven, links en rechts weer een speld, dit is als het ware het einde van de zijkant.
Voorts zet je een speld links en rechts op 22,5 cm. Dit is middenonder. Daarna komt de 5 cm overlapping.

Werk de zijkant links en rechts mooi af met biaisband o.i.d.
Doe de overlappingen over elkaar (5 cm op 5 cm) en zet deze stevig op elkaar vast. Bij het verwisselen van kussen mag hij niet uitscheuren.
Daarna begint het in elkaar naaien. Neem een kopskantje lap en leg de spelden van middenboven en middenonder van beide patroondelen met de goede kanten op elkaar. Automatisch liggen dan de spelden van de smalle zijkanten en middenachter ook op elkaar. Naai rondom en werk daarna met zigzag mooi af.
Ook de andere kopse kant innaaien en klaar ben je.

Ik hoop dat deze beschrijving goed is. Ik heb de maten onder voorbehoud opgeschreven, maar ik ga er van uit dat je zelf nameet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten